Sağlık

Biyonik el mi yoksa mekanik protez mi?

İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Ortopedik Protez ve Ortez Program Lideri Öğr. Görmek. Kübra Akkalay, vücudun üst kısmından kesilen uzuvlar için geliştirilen biyonik el uygulaması hakkında değerlendirmelerde bulundu ve tavsiyelerini paylaştı.

Biyonik elin insan anatomisinin bir örneği olduğunu ve doğumsal anomalilerde ya da sonradan ortaya çıkan problemlerde işlev gördüğünü belirten Öğretim Görevlisi. Görmek. Kübra Akkalay, “Modern el cerrahisi teknikleri ve protezlerle işlevini yitiren uzuv, biyonik el ile yeniden yapılandırılıyor. Üst ekstremite kesilen uzuvlara uygulanabilir. Sokete yerleştirilen biyonik çipler ile çalışarak gerçek bir elin yapabileceği tüm hareketler yapılabilmektedir. Nesneler, biyonik el ile algılanarak, bunların hassas bir şekilde tutulmasına ve kavranmasına olanak tanıyor.” söz konusu.

ÇOCUKTA TAŞIMA GÜÇLÜĞÜNE NEDEN OLABİLİR

El ve parmak protezi ihtiyacı olan çocuklara kemik gelişimi tamamlandıktan sonra biyonik el uygulanmasının uygun olduğunu belirten Öğr. Gör. Görmek. Kübra Akkalay, “Çocuklarda kemik gelişimi devam ettiği için 20 yaşından sonra biyonik el uygulaması yapılmalıdır. Çocuk hastalarda biyonik elin ağırlığını taşımak zor olabilir. Çocuklar ağır protez takmak ve kullanmak istemezler. Uyum sağlayamayan protezlerle hem eğitimleri hem de sosyal yaşamları olumsuz etkileniyor.” uyardı.

6 AYDA BİR KONTROL EDİLMESİ GEREKİYOR

Protez kullanması gereken pediatrik hastaların en az altı ayda bir kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Öğretim Görevlisi. Görmek. Kübra Akkalay, “Gerekirse protezler yenilenmeli. Gelişen ve büyüyen kemik dokusu çocuklarda protezlerin küçük kalmasına neden olur bu nedenle düzenli takip ile protezlerin yenilenmesi gerekir. Muayene ve yenilemeler aileye mal olacağı için protez kullanacak çocuklarda mekanik el protezi kullanımının daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. Mekanik protezler hafif ve uygun maliyetlidir. Çocukların protezlerine uyum sağlayabilmesi için görsel olarak renklendirilmiştir. Mekanik eli kullanırken ısıya dikkat etmeniz yeterli.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu