Ekonomi

Fed Başkanı Powell, ısrarcı enflasyon nedeniyle olası faiz artırımı konusunda uyardı

Fed Lideri Jerome Powell, bugün IMF para politikası panelinde yaptığı konuşmada, ısrarcı enflasyon nedeniyle olası faiz artırımları konusunda uyarıda bulundu. Bu uyarı, Fed’in politika faizlerini %5,25-%5,5 aralığında tutma kararının ardından geldi. Mart 2022’den bu yana 11 faiz artışına rağmen ABD ekonomisi güçlü bir büyüme sergiledi. CME Group’un piyasa tahminleri, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) Aralık toplantısında %10’dan daha az bir faiz artırımı olasılığının bulunduğunu ve olası faiz indirimlerinin Haziran 2024’te başlayacağını gösteriyor.

IMF sunumunda Powell’ın kalıcı enflasyon konusundaki tutumu, enflasyon göstergesi ve Jamie Dimon’un eleştirileri önemli noktalar oldu. Yüksek enflasyonla boğuşan küresel bankalar Fed’in politika değişikliklerini yansıtmayı düşünüyor.

Bugün erken saatlerde Powell, küresel ekonomiye ilişkin görüşlerini 14:00 ET’de başlayacak bir toplantıda paylaşmaya hazırlanıyordu. Powell daha önce 3 Mayıs 2023’teki FOMC toplantısının ardından bir basın toplantısı düzenlemişti. Enflasyon sorunlarıyla mücadele etmek için Federal Reserve, son bir buçuk yıldır faiz oranlarını artırarak tutarlı müdahaleler uyguluyor.

Bu önlemlere rağmen güçlü ABD ekonomisi dayanıklılığını korudu ve enflasyon hâlâ Fed’in %2 hedefinin üzerinde. Geçen hafta yayınlanan Ekim ayı istihdam raporu, yalnızca 150.000 kişilik iş artışı olduğunu ve işsizlik oranının beklentilerin altında kalarak %3,9’a yükseldiğini belgeledi.

InvestingPro İçgörüleri

Olası Federal Reserve faiz artışları ve devam eden enflasyon ışığında InvestingPro verileri ve ipuçları değerli bilgiler sağlıyor.

InvestingPro verilerine göre ABD Merkez Bankası’nın piyasa değeri 2023 3. çeyrek itibarıyla 42,3 milyon USD, F/K oranı ise 20,18. Aynı dönemde gelir artışı %19,8 olarak gerçekleşti; bu, enflasyon sorunlarına rağmen ABD ekonomisinin güçlü büyümesini yansıtıyor.

InvestingPro’nun iki tavsiyesi özellikle değerlidir. Birincisi, Federal Reserve, bankacılık departmanında enflasyon ve faiz oranlarını yönetmedeki rolüyle tutarlı olan değerli bir oyuncu olmuştur (İpucu 7). İkincisi, Federal Reserve her zaman hisse başına kazancını artırıyor (İpucu 0), bu da onun enflasyon zorluklarına karşı dayanıklılığının bir göstergesi olabilir.

Unutmayın, bunlar InvestingPro tarafından sağlanan birçok bilgilendirici ipucundan sadece ikisi. Federal Rezerv’in performansını ve potansiyelini daha kapsamlı bir şekilde anlamak için daha fazla InvestingPro ipucunu incelemeyi düşünün.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

pazar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu