Haber

Filistin, iki devletli çözümün korunması talebiyle BM’ye başvuracak

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, önümüzdeki günlerde Birleşmiş Milletler (BM) ve bağlı kuruluşlara başvuracaklarını belirterek, İsrail’in yerleşim birimleri başta olmak üzere tek taraflı eylemlerine son verilmesi ve iki devletli çözümün korunmasını talep etti.

Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen ve Arap ülkelerinden üst düzey katılımla düzenlenen “Kudüs 2023 Direnişi, Kalkınmayı ve Yatırımı Destekleme Konferansı”nda konuşan Abbas, öncelikle depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi. Türkiye ve Suriye’deki yaralılara acil şifalar.

Filistin topraklarındaki savaşın onlarca yıl önce, 1967’de Kudüs’ün işgali ile değil, Avrupa’daki Yahudilerden kurtulmak ve sömürge ülkelerin çıkarlarını sağlamak için başladığına işaret eden Abbas, “Bizler biziz. Filistin’de, Kudüs’te, Mescid-i Aksa’da haklarımız var, Burak Duvarı’nın da hak sahibi biziz.” söz konusu.

İsrail’in uzlaşmaz devleti ve kırmızı çizgileri aşan uygulamaları karşısında önümüzdeki günlerde BM Güvenlik Konseyi (BMGK) ve diğer BM bağlantılı kuruluşlara başvuracaklarını belirten Abbas, bu kuruluşlara tam üye statüsü verileceğini söyledi. BM’de iki devletli çözümü korumak ve iki devletli çözümü desteklemek için. İsrail’in başta yerleşimler olmak üzere tek taraflı eylemlerine son verilmesi talebini ileteceklerini kaydetti.

Mısır ve Ürdün’den Doğu Kudüs’ün tarihsel ve jenerik statüsüne vurgu

Konferansta yaptığı konuşmada İsrail’i Arap Barış Planı’nı kabul etmeye çağıran Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, ülkesinin Doğu Kudüs’ün tarihi ve hukuki statüsünü değiştirmeye yönelik uygulamalara karşı olduğunu belirtti.

İsrail hükümetine ve halkına seslenen Sisi, “Bölge halkları arasında barış, bir arada yaşama ve bütünleşme kültürünü yaymanın zamanı gelmiştir. Bu nedenle gelin Arap Barış Planı’nı devreye sokalım ve İsrail’in acılarına perde çekelim.” Hem İsrail’in hem de Filistinlilerin gelecek nesilleri.” dedi.

Sisi, Doğu Kudüs’ün nihai statüsüne ilişkin müzakereleri olumsuz yönde etkileyecek bir oldu bittiyi dayatmaya çalışmanın vahim sonuçları konusunda da uyarıda bulundu.

Ürdün Kralı II. Abdullah, iki devletli çözüm temelinde barışın gerçekleşmesi için İsrail’in ihlallerine son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Mescid-i Aksa’nın Müslümanların ilk kıblesi olduğunun altını çizen Ürdün Kralı, Filistin sorununun çözümünde ilerleme kaydedilmeden bölgede barış, istikrar ve kalkınmanın olmayacağının altını çizerek, Kudüs’ün hukuki ve tarihi statüsünü değiştirmeye yönelik girişimlerin sonuçsuz kalacağını söyledi. bölgenin istikrarına olumsuz yansımaktadır.

Cezayir, Filistinli grupları “birleşmeye” çağırdı

Konferansa Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebboune’nin vekaletiyle katılan Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra, Filistinli grupları aralarındaki ayrışmaya son vermeye ve birleşmeye davet etti.

Lamamra, ülkesinin Filistin’de birliği sağlamaya yönelik çabalarını sürdürdüğünü ve bu kapsamda Filistin Diyalog Görüşmeleri kapsamında 13 Ekim 2022’de Cezayir’de Cezayir Deklarasyonu’nun imzalandığını belirtti.

haber-acipayam.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu