Haber

Prof. Dr. DURDAĞI: YAPAY ZEKA TEKNOLOJİLERİ İLE İLAÇ TASARLAYABİLECEK ARAŞTIRICI ECZACILAR YETİŞTİRECEĞİZ

Türkiye’de ilaç Ar-Ge faaliyetlerini artırmak ve bu alanda uluslararası düzeyde söz sahibi olmak amacıyla kurulan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Eczacılık Fakültesi, Hesaplamalı İlaç Tasarımı ile farklı hastalıklara karşı yeni ilaçların belirlenmesine ve geliştirilmesine hız verdi. Merkez (HİTMER). prof. Serdar Durdağı, amaçlarının diğer Eczacılık fakültelerinden farklı olarak bilimsel çalışmalarda ilaç tasarımı ve yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesine odaklanan uzman öğrenciler yetiştirmek olduğunu dile getirdi.

Dünya standartlarında ilaç Ar-Ge çalışmaları yapabilecek öğrenciler yetiştirmek amacıyla 2022 yılı Nisan ayında Eczacılık Fakültesini kurduklarını belirten BAU Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Durdağı, üniversite yapacak öğrencilere fakülte hakkında bilgi verdi. seçimler. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi öncülüğünde 2021 yılında İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen ve Türkiye’de ilk kez kurulan ‘Hesaplamalı Tıp Tasarım Merkezi-HİTMER’ değerli bilimsel projelerde yer alma fırsatı sunuyor. Tıp Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi öğrencileri arasında. Bu merkezde farklı hastalıklara karşı bilgisayar destekli ilaç tasarım çalışmaları yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Durdağı, ‘HİTMER’ lisans, yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası öğrencilerimiz ulusal ve uluslararası projelerimizde görev alabilmektedir. Eczacılık ve Tıp Fakültesi öğrencilerimiz, katıldıkları projelerle kendilerini geliştirebilmekte ve burada ilaç geliştirmenin tüm aşamalarına tanık olabilmektedirler.

‘AMACIMIZ ARAŞTIRMA ODAKLI ECZACI YETİŞTİRMEK’

prof. Durdağı, ‘Türkiye’de Eczacılık Fakültesi mezunlarının büyük bir bölümü eczanelerde çalışıyor. Ancak ABD ve Avrupa’daki ülkelere baktığımızda mezunlarının değerli bir bölümünün akademi ve ilaç endüstrisi bölümlerinde istihdam edildiğini görüyoruz. Türkiye’de araştırma-geliştirme ve bilimsel çalışmalarda yer alan eczacı oranını artırmak amacıyla BAU Eczacılık Fakültesi olarak temel amacımız araştırmacı eczacılar yetiştirmektir. Özellikle ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma projelerinde yer almak isteyen ve bilgisayar destekli ilaç tasarım ve geliştirme çalışmalarında görev alabilen araştırmacılar yetiştirmeyi hedefliyoruz. Fakültemizi kurarken akademik kadromuzu da bu amaçla özenle seçtik. Araştırma odaklı bir akademisyen ağımız var. Bu nedenle öğrencilerimizi ilk yıldan itibaren araştırma projelerine yönlendiriyor ve hocalarımızın öncülük ettiği Avrupa Birliği, TÜBİTAK, TÜSEB, BAP gibi projelere dahil ediyoruz.”

‘KİŞİYE ÖZEL GELİŞTİRECEĞİMİZ VE YAN ETKİLERİ DAHA DÜŞÜK İLAÇLAR’

prof. Dr. Durdağı, merkezin çalışmaları hakkında şunları söyledi:

?Türkiye’de ilk kez kurulan Hesaplamalı İlaç Tasarım Merkezi’nde bilgisayar destekli ilaç tasarım çalışmaları yürütüyoruz. Böylece geliştirilen ilaçlar akılcı, kişiye özel ve yan etkileri daha az oluyor. Farklı hastalıklara karşı yeni ve etkin ilaçları çok daha kısa sürede tespit edebiliyoruz. Özellikle yapay zeka temelli yaklaşımlarla yeni ilaçların geliştirilmesi ve tanımlanması bizim için çok değerli. COVID-19’u ne kadar geride bırakmış gibi görünsek de her an yeni pandemilerle karşı karşıya kalabiliriz. Bu olasılığa karşı burada daha etkili, hızlı ve doğru ilaçlar geliştirmek için çalışıyoruz. HİTMER’de lisans, yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası öğrencilerimiz ulusal ve uluslararası projelerde görev alabilmektedir. Eczacılık ve tıp fakültesi öğrencilerimiz katıldıkları projelerle kendilerini geliştirebilmekte ve ilaç geliştirmenin tüm aşamalarına burada tanık olabilmektedirler. Eczacılık Fakültemizin vizyonu, akademik kariyer düşünen, Ar-Ge çalışmalarında yer almak isteyen öğrenciler yetiştirmektir. Bu doğrultuda geliştirdiğimiz fakülte programına baktığımızda Türkiye’deki diğer fakültelerden çok farklı olduğunu görebiliriz.

‘YURTİÇİ VE YURTDIŞINDA BİRÇOK KURUM İLE BİLİMSEL İŞ BİRLİĞİ YAPIYORUZ’

Yurt içi ve yurt dışında birçok kurumla bilimsel işbirliklerine sahip olduklarını belirten Prof. Dr. Durdağı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öğrencilerimizin mezun olduklarında en az bir programlama diline hakim olmaları için üniversitemizin Yapay Zeka Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği bölümleri ile ilk yıldan itibaren işbirliği yapıyoruz. Fakültemizin ilk yılında kodlama konusundaki bilgi ve deneyimlerini artırıyoruz. 2. ve 3. yıllarında kodlama yoluyla öğrendikleri bilgileri yeni ilaç tasarlama ve geliştirme kapsamında rahatlıkla kullanabilirler. Bunun dışında moleküler modelleme, moleküler simülasyonlar gibi zorunlu derslerimiz var. Eczacılık düşünen ve Eczacılık Fakültesi’ni tercih etmek isteyen öğrencileri Bahçeşehir Üniversitesi Eczacılık Fakültesi laboratuvarlarını ziyaret etmeye davet ediyorum. Akademisyenlerimiz onlara burada çok daha detaylı bilgi verecektir. Öğrenci laboratuvarlarımızı bu yıl tamamladık ve Fakültemizde bulunan öğrenci ve araştırma laboratuvarlarımızın imkanlarının en üst düzeyde olduğunu söyleyebilirim.’

‘ETKİN VE DENEYİMLİ BİLİMSEL İNSANLAR VE İYİ BİR ALTYAPI İLE ÇALIŞMA İMKANI VAR’

HİTMER’de çalışmalarına devam eden BAU nörobilim programında doktora öğrencisi Okan Sezgin, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

‘8 yıldır bu alana ilgim vardı. Bu nedenle moleküler modelleme ve çeşitli istatistiksel mekanik tabanlı araştırmalar yapmak istedim. HİTMER’de bunu fırsat bildim ve çalışmaya başladım. Burada etkili ve deneyimli bilim insanlarıyla birlikte ve güzel bir altyapıda çalışma fırsatı buluyoruz. Oluşturduğumuz modeller ile çok daha hızlı ve aktif ilaç taraması yapabiliyoruz. Bu durum günümüzde yapay zeka gibi çeşitli destekleyici modellerle gelişmektedir. Biz de buna ayak uydurmaya, hatta öncülerden biri olmaya çalışıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu