Haber

Resmi Gazete’de geçici işçiler için en düşük aylık ve kadro düzenlemesindeki artış

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyesinin 2 bin liraya çıkarılmasını ve devamsız işçiler için ekip düzenlemesini içeren kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İstiklal Madalyası Sahiplerine Şeref Aylığı Bağdırılmasına Dair Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile gazi aylıkları arasındaki orta farklar ortadan kaldırılacak ve aylık ödemeler asgari fiyatın net tutarı üzerinden yapılacaktır.

Milli Mücadele’ye katılan ve bu nedenle İstiklal Madalyası ile ödüllendirilen Türk vatandaşlarının yanı sıra 1950’de Kore’deki savaşa fiilen katılan ve 1974’te Kıbrıs’ta Barış Harekatı’na katılan Türk vatandaşları, yaşıyorlar, vatana hizmet ediyorlar. Siparişten itibaren 30 günlük net minimum fiyat üzerinden aylık olarak bağlanacaktır. Hak sahibinin ölümü halinde bu aylık yüzde 75 oranında dul kadına bağlanacak; ancak dul kadın yeniden evlenirse kesilir.

Yargıtay ilk başkanları, Danıştay Başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilleri, Yargıtay ve Danıştay daire başkanlarının aylık gösterge faiz oranı, Yargıtay ve Danıştay üyeleri, Anayasa Mahkemesi üyeleriyle birebir olacak şekilde yeniden düzenlenecek.

Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay birinci başkanları, Danıştay Başkan Yardımcıları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili ek tazminat oranı Yargıtay, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyeleri, Anayasa Mahkemesi başkan ve üyeleriyle eşit olacak. .

Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısı ek gösterge oranı, Anayasa Mahkemesi Başkanı ek göstergesi Mahkeme ve Yargıtay üyeleri, Danıştay üyeleri ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı, Anayasa Mahkemesi üyeleri ile birebir görüşecek.

Üstün Fedakarlık Madalyası ve Üstün Fedakarlık Madalyası

Deprem, yangın, sel ve tehlikeli salgın hastalık gibi afetlerin önlenmesinde veya bunlarla mücadelede gösterdikleri çaba veya katkılarla üstün özveri, özveri, başarı ve yararlılık gösteren Türk vatandaşları, Cumhurbaşkanının karar ve inayetiyle, Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası ile ödüllendirilecektir. .

Deprem, yangın, sel ve tehlikeli salgın hastalık gibi afetlerin meydana gelmesini önlemek veya bunlarla mücadele etmek için gösterdikleri çaba veya katkılarla olağanüstü özveri, özveri, başarı ve yararlılık gösteren yabancı uyruklu kişilere Üstün Fedakarlık Nişanı verilir. Başkanın kararı ve tercihi. .

Herhangi bir karşılık ve çıkar gözetmeksizin Türk vatanına büyük bir başarı ve emekle hizmet etmiş Türk vatandaşlarına, sosyal güvenceleri olsun ya da olmasın tüm gazilere taban fiyatının net fiyatı üzerinden aylık olarak ödeme yapılacaktır.

Taşkömürü Havzasında Taşınmaz Edinimi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, taşkömürü havzasında bulunan taşınmazların belirtilen koşullarda kalıp kalmadığının yürürlük tarihi yerine dönem tarihi esas alınarak tespit edilmesi mümkün olacak. Hukukun.

Ayrıca hak sahiplerinin taşınmazlarını kanuni ipotek tesis ederek kendi adlarına tescil ettirmelerine ilişkin düzenleme ile uygulamada karşılaşılan sorunlar incelenecektir.

İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, 31/12/2012 ve öncesi dönemlere ait işsizlik ödeneği başvurularına istinaden yapılan ödemelerden fazla ve haksız ödemeler olduğu tespit edilmiş olup; bu konunun yürürlüğe girdiği tarihteki prestiji ortadan kalkacaktır. Fazla ve yersiz ödemenin dava ve icra takibinde belirtilmesi halinde tüm unsurlarıyla birlikte iptal edilecek, dava ve icra evrakının takip ve tahsil işlemlerine devam edilemeyecektir. Tahsilatlar iade edilmeyecek veya mahsup edilmeyecektir.

Asgari emekli maaşı ve bayram ikramiyesinde artış

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda ödenen 1100 lira, gelir ve aylık ödemesi alanların gelir ve aylık ödemelerini, bayram ayı

Belgelere göre 5 bin 500 TL olarak öngörülen aylık taban ödeme bedeli, yaşlılık, maluliyet ve ölüm aylığı alan emekliler ve hak sahipleri için 7 bin 500 TL’ye çıkarılacak.

Geçici personel çalıştırma süresi uzatıldı

Kurumların ihtiyaçları doğrultusunda geçici personel çalıştırma süreleri de kanunla artırılmıştır.

Buna göre süresiz iş pozisyonlarında çalışanların çalışma süreleri aynı vize devrinde 11 ay 29 güne kadar uzatılabilecek. Bu sürenin belirlenmesinde idare, kurum ve kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanlık yetkili olacaktır.

Sürekli işçi takımlarına veya sözleşmeli işçi statüsüne nakledilememeleri nedeniyle geçici iş pozisyonlarında çalıştırılmaya devam eden işçilerin, iş sözleşmelerinin, bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık veya emeklilik aylığına hak kazanacakları kaldırılmıştır. Bu formda iş sözleşmesinin devamına veya sona erdirilmesine ilişkin kararın sözleşmenin taraflarına bırakılması amaçlanmaktadır.

İdare, kurum ve kuruluşlarda istihdam edilen fasılalı personel, çalıştıkları işyerlerinde geçirdikleri hizmet süresi esas alınarak bu işyerlerinde sürekli boş bulunan işçi takımlarına aktarılır.

Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen uzman doktor ve sağlık ekipleri veya işçiler arasında fiyat istikrarını sağlamak amacıyla ek ödeme yapılacak.

Güvenlik görevlileri ve hak sahiplerinin vefatı halinde aylıkları en az 7 bin 500 lira olacak.

Harp gazilerinin aylıkları, vefat halinde yakınlarına ödenen aylıklar ve güvenlik korucularının aylıklarına ilişkin düzenleme 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya yükseltilmesi, Nisan ayı ödeme döneminden başlayarak yayım tarihinde uygulanacak.

Yüksek yargı mensuplarının özlük haklarına ilişkin unsurlar, uzman tabip ve sağlık ekibi veya kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen çalışanlara ilişkin kanunun, yönetmeliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe girecek. Kanunun yayımını takip eden ayın, diğer düzenlemelerin yayımı tarihinde.

SGK çalışanına 3 ay fazla mesai

Kanundaki bir başka düzenleme ile Sosyal Güvenlik Kurumunun Bazı Düzenlemelerine Dair Kanuna süreksiz bir unsur eklenmiştir.

Buna göre, emeklilik yaşına gelen (EYT) vatandaşların emeklilik süreçlerini hızlandırmak amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında 657 sayılı Kanuna tabi çalışanlara merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla mesai saatleri verilmektedir. 1 Nisan 2023 ile 30 Haziran 2023 tarihleri ​​arasında 3 ay süreli olmak üzere 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak. Saat ücretinin 10 katını geçmemek kaydıyla fazla mesai ücreti ödenecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu