Yaşam

Akbank Sanat’tan Yeni Sergi: ‘Prizma Genişledi: Algının Poetikası’

11 Mayıs – 29 Temmuz tarihleri ​​arasında Akbank Sanat’ta izleyicisiyle buluşacak. “Genişletilmiş Prizma: Algı Şiirselliği / Genişletilmiş Prizma: Algı Şiirselliği” sergi; Türk sinemasının üç farklı kuşağından üç önemli yönetmen ve üç sinema profesyonelinin eserlerinden oluşuyor. Stantta, yönetmen ve sinema profesyonellerinin ortak üretimleri olan yerli ve deneyime dayalı sinema eserleri sergilenecek. Aynı zamanda sanatçı ve küratör Lara Kamhi’nin ‘Genişletilmiş Sinema’ kavramını bir bütün olarak keşfetmek için kurduğu bağımsız sanat girişimi Prizma’nın ‘Prizma Expanded’ adıyla ortaya koyduğu ilk projedir. Genişletilmiş Prizma; Sosyal medya, kapsayıcı deneyimler sağlayan teknolojiler ve etkileşimli hikaye anlatımı gibi bağlantı ağlarının önerdiği yeni düşünme biçimlerinin farkındalığıyla genişletilmiş sinema sanatı biçimlerini araştırıyor.

Küratör Lara Kamhi, bağlantı ağlarının sinema deneyimi üzerindeki etkisini şöyle açıklıyor: “Sosyal medyanın didaktik boyutu, komutları, hatırlatmaları, uyarıları zihnimizi en ufak bir boşluktan uzak tutarken, sinema deneyimine yaklaşımımız derinden etkilenmeye devam ediyor. Tüm bu bilgi karmaşasında nihai bir aşkınlık hali arar; Yorulan, kafası karışan, yorulan zihinlerimizi gönül rahatlığıyla emanet edebileceğimiz bir deneyim ortamı aramaya devam ediyoruz” dedi.

Genişletilmiş Prizma: Algının Poetikası

/ Prizma Genişletildi: Algı Poetikası’ Yapıt Bilgileri

MİMİRAP

Reha Fazilet + Florent Herry
 
Yönetmen Reha Fazilet ve yaklaşık otuz yıldır birlikte çalıştığı peyzaj yönetmeni Florent Herry, oyuncu Ecem Uzun’un rol aldığı Erdem’in ‘Büyük Dünya’ sinemasından yola çıkarak standa özel çektikleri bir sekanstan oluşan döngüsel bir film. Erdem’in yazdığı bir rap müziği söylüyor. Bir ‘gösteri kutusu’ kuruyorlar.

vorteks 1

vorteks 2

Zeynep Dadak + Çiçek Kahraman

Uzun süredir birlikte yapımcılığını üstlendiği yönetmen Zeynep Dadak ve kurgucu Çiçek Kahraman, Dadak’ın ‘Ah Gözel İstanbul’, Alfred Hitchcock’un ‘Vertigo’, Derek Jarman’ın ‘Mavi’ ve Agnes Varda’nın ‘Agnes’ Sahilleri’nden ilham alıyor. . sinemanın saran ve içine çeken halini, yarattıkları akışkan ve girdap gibi yeni kurgularla yorumluyorlar.

BÖLÜM

Deniz Tortum + Alican Camcı

Yönetmen Deniz Tortum ise iş birliği yaptığı Alican Çamcı ve Tortum’un sinemanın kurgusal akışını zeminle bütünleştiren, kendi zamansal boyutuna hapsolmuş bir uzam olan ‘Maddenin Halleri’ adlı uzun metrajlı belgesel filminden yola çıkıyor. ve tıpkı sinema çekimlerinde olduğu gibi onu özümseyerek yabancılaştırır. deneyim sunar.

‘Genişletilmiş Sinema’ / ‘Genişletilmiş Sinema’ nedir?

Lara Kamhi, standın kavramsal çerçevesinin de merkezinde yer alan soruyu şu şekilde özetliyor:

Morton Heilig’in “geleceğin sineması artık bir görsel sanat değil, bir bilinç sanatı olacak” öngörüsü oldukça yerindedir, ancak Steven Spielberg sanal dünyanın izleyiciyi hikaye anlatıcılarının dikkatini dağıtmaktan caydırdığına ve onları onlara verdiğine dikkat çekmiştir. kendi seçimlerini yapmak için çok fazla özgürlük. Günümüzde sinema, 1800’lerin sonu ve 1900’lerin başındaki deneysellikle karşılaştırılabilir bir nitelik kazanırken, belki de çok geç kalınmış bir soruyu nihayet sorabiliriz: “’Öykü anlatmak’ ile ‘hikayeyi yaşamak’ (Storyliving) arasındaki fark ne olursa olsun. yok olmadıysa, aksine hiç var olmadıysa?”

1960’ların batı dünyasında televizyonun konutlara yeterince yerleşmesi ile birlikte dijital fotoğraf makinesi üretimi başlamış ve sinemaya gitme deneyimi kitleler arasında yaygınlaşmıştır.

Bu süreçlere yanıt olarak bir yandan imaj sanatı şekillenirken diğer yandan ‘Expanded Cinema’ tanımı ilk kez sanatçı Stan Van Der Beek’in ‘The Culture: Intercom’ adlı manifestosunda kullanıldı. Van Der Beek manifestosunda; Evrensel bir dil yaratmanın aciliyetine değinirken, “güncelliğini yitirmiş teknolojinin tehlikeli yönlerine” işaret etti. Bunun ancak evrensel bir deneyim üzerine inşa edilebileceğini savunarak, alternatif ve radikal yaklaşımlarla sinemasal deneyimi genişletmeyi ve interaktif bir boyut kazandırmayı teklif etti. Böylece bilim, sanat ve teknolojiyi merkeze alan kurgulanmış sinemasal deneyimler biçiminde tasarlanır ve ‘Sinema genişledikçe bilinç de genişler mi?’ sorusunu soran ‘Genişletilmiş Sinema’ hareketi ortaya çıktı. Galerileri ya da kamusal alanları mekansallaştırarak sinemaları yeniden kurgulayan bu çalışmalar, gözlemcilere aktif roller vererek onları öykü ve kurmaca üretimine dahil ediyor; Televizyonun ya da sinemanın sunduğu tek taraflı anlatımlara rağmen sinema deneyimine yeni boyutlar katıyor.

Küratör Lara Kamhi bu sinemasal deneyimi şöyle anlatıyor: “Tarih boyunca film izleme deneyimi, kitlelerin onlar için tasarlanan ve kurgulanan deneyimlere verdiği tepkilerle şekillenmiş ve dönüşerek gerçek hayat yanılsamasına yaklaşmaya çalışmıştır. . İzleyene kendi varlığını unutturacak kusursuz bir hayalin peşinden koşan sinema, kendi kodlarını yarattığı gibi kitle algısının oluşmasında da büyük rol oynamıştır. Böylece seyircinin en temel talebi, zihin ve bedenlerinden uzaklaşabilecekleri mutlak bir teslimiyet alanı olmuştur. Bu arayışın hipnoz, meditasyon ve hatta rüya görme kadar eski olduğunu düşünürsek, bu simülasyon dünyasında geri dönüşün olmadığını anlamamız daha kolay olabilir.”

FUAR YAN AKTİVİTELERİ:

‘Prizma Expanded: The Poetics of Perception’ standı kapsamında Zeynep Dadak’ın ‘Ah Gözel İstanbul’, Deniz Tortum’un ‘Maddenin Halleri’, Reha Erdem’in ‘Big World’ sinemaları ve Lara Kamhi’nin ‘Video Deneme’ Akbank Sanat’ı da yer alacak. görüntülenmek. Stanttaki sanatçılarla birlikte sinemaların izleneceği ve stanttaki eserler üzerine konuşmaların yapılacağı bir dizi etkinlik izlenecek. Programlarla ilgili detaylara Akbanksanat adresinden ulaşılabilir.

23 Mayıs 2023 Salı

‘Ah Gözel İstanbul’ Sinema Gösterimi (85′) Saat: 17:00

Zeynep Dadak + Çiçek Kahraman Söyleşi, Saat: 18:30 – 19:30

30 Mayıs 2023 Salı

‘Büyük Dünya’ Sinema Gösterimi (101′), Saat: 16:30

Reha Erdem + Florent Herry Konuşma, 18:30 – 19:30

2 Haziran 2023 Cuma

‘Büyük Dünya’ Sinema Gösterimi (101′), Saat: 13:00

‘Video Kompozisyon’ (Lara Kamhi, 45′), Saat: 15:00

Küratör ile bir Soru-Cevap oturumu ve ardından stant türü, 16:00

3 Haziran 2023 Cumartesi19:00 – 20:00

“sinestezi”

Ali Mahmut Demirel

Genişletilmiş Sinema alanında uluslararası yapımlara imza atan sanatçı Ali Mahmut Demirel, ‘Synesthesia’, zamana dayalı sanatlar ve eşleştirme üzerine bir sunum yapacak.

6 Haziran 2023 Salı

Maddenin Halleri / 71′ 17:00 – 18:10

Deniz Tortum + Alican Çamcı Konuşma 18:30 – 19:30

Sergi Açılışı:10 Mayıs 2023 Çarşamba

Küratörlü stant tipi:10 Mayıs 2023 Çarşamba 17:00

Açılış Kokteyli:18:00

Akbank Sanat, İstiklal Caddesi No:8 Beyoğlu

AKBANK ART, Salı’dan Cumartesi’ye 11:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Stand ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu