Yaşam

‘Tam Bir Sporcu Dostu Yiyecek’ Diyebileceğimiz Muzun Sayısız Faydası

X kuşağındansanız eminiz ki her muz yediğinizde gözünüzden bir damla yaş düşer çünkü o tropikal bir meyve olduğu için bir zamanlar milletimiz için lüks bir besindi. Neyse ki özellikle son yıllarda ülkemizde muz yetiştiriciliği yapılmaya başlandı ve Bu lezzetli meyveye her gün ulaşabiliyoruz.Sık sık muz yemiyorsanız, neler kaçırdığınızın farkında bile değilsiniz.

Muz elbette dünyanın en lezzetli meyvelerinden biri olduğu için birçok kişinin vazgeçilmezidir ancak tek özelliği lezzetli olması değildir. Muz aynı zamanda gerçek bir şifa kaynağıdır. Kalp sağlığımıza iyi gelir, kilo vermemize yardımcı olur, sindirim sistemimizi düzenler ve çok daha fazlasını yapar. Muzun faydalarına daha yakından bakalım.ve çok değil, ama çok yerseniz oluşabilecek olası zararları görelim.

Muzun besin değerine bakarak başlayalım:

126 gramlık orta uzunlukta bir muz 112 kaloridir. İçinde yağ yok. 1 gram protein, 29 gram karbonhidrat ve 3 gram lif içerir. Orta uzunlukta bir muz yerseniz günlük almanız gereken; C vitamininin yüzde 12’sini, folatın yüzde 6’sını, niasin’in yüzde 5’ini, bakırın yüzde 11’ini, potasyumun yüzde 10’unu ve magnezyumun yüzde 8’ini alırsınız.

Peki her gün kaç muz yenir, günde kaç muz yenir?

Orta boy bir muzdan bahsediyorsak, evet her gün bir muz yiyebilirsiniz. Her ne kadar günde kaç adet muz yenebileceği kişiden kişiye değişse de. Sağlıklı bir insanın günde iki orta boy muz yemesinde bir sakınca yoktur.Herhangi bir hastalığınız veya özel bir sağlık durumunuz varsa doktorunuza danışmanız da fayda var.

Gelelim muzun faydalarına: İşte muzun insan vücudu için faydalarından bazıları.

  • Kan şekerini düzenler.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Kilo verme sürecinde yardımcı olur.
  • Kalp sağlığını güçlendirir.
  • Vücudunuz için gerekli olan antioksidanı sağlar.
  • İnsülin direncini stabilize eder.
  • Böbreklerinize yakışır.
  • Sporculara dosttur.

Kan şekerini düzenler:

Elbette tüm meyveler gibi muz da karbonhidrat ve şeker içerir. Bu değil Aynı zamanda lif açısından da son derece zengindir. Bu, sindirim sırasında çözündüğü için kan şekerinde büyük bir artışa neden olmadığı anlamına gelir. Ancak tek seferde çok fazla yemek tavsiye edilmez ancak meyve yiyecekseniz en sağlıklısı muz yemektir.

Sindirim sistemini düzenler:

Muzun içeriği lif doludur demiştik. Lif, sağlıklı bir sindirim sistemi anlamına gelir. Muz, lifli yapısı sayesinde basitçe bağırsaklarınız tarafından sindirilecektir. Üstelik muzun probiyotik içeriği sayesinde bağırsaklarınızın ihtiyacı olan faydalı bakterileri bol miktarda almış olursunuz. Özellikle sindirim sorunu yaşayanların her gün muz yemesi önerilir. Sindirim süreci iyi çalıştığı için kolon kanseri riskini de azaltır.

Kilo verme sürecinde yardımcı olur:

Muzun besin değerlerini vermiştik; Protein açısından zengin, karbonhidrat ve şeker oranı düşüktür. Kuyu Kilo vermek istiyorsanız, bu yemek tam size göre. Üstelik muz sizi uzun süre tok tuttuğu için sık yemek yemenize de engel olacaktır. Sabahları yoğurdunuza veya sütünüze biraz yulafla birlikte bir muz doğrayıp yerseniz gün boyu sağlıklı ve tok kalabilirsiniz.

Kalp sağlığını artırır:

Muz muhtemelen meyvenin ortasında en fazla potasyum bulunan meyvedir. Orta boy bir muz yiyerek günlük potasyum ihtiyacınızın yüzde 10’unu karşılamış olursunuz. Potasyum kalbinizin en iyi arkadaşıdır. Ayrıca potasyum tansiyonu dengelediği için yüksek tansiyonu olan kişilere yardımcı olur. Hayvan çalışmaları, sistematik muz tüketiminin kalp hastalığı riskini yüzde 27 oranında azalttığını göstermiştir.

Vücudunuz için gerekli antioksidanı sağlar:

Vücudumuzun doğal süreci nedeniyle, serbest radikal adı verilen kimyasallar kanımıza salınır. Birçok farklı hastalığın kök nedenidirler. Bu serbest radikallerin en büyük düşmanı antioksidanlardır. Muz, özellikle flavonoidler ve aminler olmak üzere birçok farklı antioksidan türü açısından zengindir. Elbette tek başına yeterli olmayabilir ancak muzu günlük beslenmenize ekleyerek antioksidan alımınızı sürdürmeniz mümkün.

İnsülin direncini stabilize eder:

Ne yazık ki insülin direnci çağımızın hastalığı ve giderek yaygınlaşıyor. Her zamanki muz değil, ama Olgunlaşmamış, hafif yeşil muzlar dirençli nişasta içerir. Bu nişasta insülin direncini dengelemede mucizevi bir etkiye sahiptir. Düzenli olarak olgunlaşmamış muz yerseniz ve bu nişastayı vücudunuza alırsanız, insülin hormonlarınız çok daha hassas hale gelir.

Böbrekleriniz için iyi:

Potasyum kalbe iyi gelir dedik ama sadece kalp için değil böbreklerimiz için de son derece faydalıdır. Tansiyonu dengelediği için Düzenli olarak muz yiyerek yeterli potasyum alan böbrek hastalarında bu hastalığın ilerlemesinin yavaşladığı gözlemlenmiştir. Doğal diyalize girecek düzeydeki böbrek hastalarının potasyumu kesmesi gerektiği için en doğru kararı doktorunuz verecektir.

Sporcuların arkadaşı:

Spor salonuna gidiyorsanız kaslı erkeklerin muz yediğini görürseniz şaşırmayın çünkü muz bu bahiste mucizevi bir etkiye sahip. Muzdaki magnezyum ve potasyum ile elektrolit görevi görerek kasların toparlanmasını hızlandırır. Ayrıca muzda bulunan karbonhidratlar kolay sindirildiği için sporcu beslenmesinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Özellikle kramp ve kas ağrılarında muzun etkisi gözle görülür derecede hızlıdır.

Dikkatli olun, muzlar kayıpsız değildir:

  • Muz elbette bir meyvedir bu nedenle şeker hastalarının muz tüketimini sonlandırmaları son derece değerlidir.
  • Muzun içeriğindeki tiramin bileşeni migren hastalarının ağrılarını tetikleyebilmektedir.
  • Çok fazla tüketirseniz kanınızdaki potasyum seviyesi artacak ve geçici felce neden olabilir.
  • Muzun içeriğindeki triptofan sabah yendiğinde uyku getirebilir.
  • Muz 6 aylıktan küçük bebekler için uygun değildir.
  • Muz bazı bünyelerde kabızlığa neden olabilir.
  • Bazı kişilerin muza alerjisi olabilir.
  • Muz B6 vitamini içerdiğinden fazla tükettiğinizde sınır hasarlarına neden olabilir.
  • Muzun lifli içeriği çok fazla gaza neden olabilir.

Tropik bir meyve olmasına rağmen ülkemizde de yetişen lezzetli bir meyvedir. muzun faydaları nelerdir sorusuna cevap vererek olası zararlarından bahsettik. Söylediklerimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık konularında olduğu gibi muz tüketimi konusunda da en gerçek ve spesifik bilgileri uzman bir doktordan almanız gerektiğini unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu