Ekonomi

Türkiye’de yabancılara yapılan konut satışları geçen yıla göre yarı yarıya azaldı

Investing.com -Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre hafif bir azalışla 105 bin 394 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, konut satışlarının %18,1’lik payıyla İstanbul öne çıktı. İstanbul’u sırasıyla %9 pay ile Ankara ve %6,1 pay ile İzmir takip etti.

Ardahan, Bayburt ve Hakkari gibi illerde konut satışlarının düşük seyrettiği gözlendi. Ardahan’da 23, Bayburt’ta 42 ve Hakkari’de ise 55 konut satışı gerçekleşti.

Ocak-Mart döneminde ise konut satışları %1,3 azalışla 279 bin 604 olarak kaydedildi.

İpotekli konut satışları önemli oranda düştü

Mart ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %49 azalış göstererek 12 bin 880’e geriledi. Toplam konut satışları içindeki ipotekli satışların payı %12,2 olarak belirlendi. Ocak-Mart döneminde ise ipotekli konut satışlarında %53 bir düşüşle 27 bin 622 satış gerçekleşti.

İpotekli satışların büyük bir kısmı, Mart ayında 3 bin 105 olarak gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde ise bu rakam 6 bin 569 oldu.

Diğer konut satışları ise Mart ayında %15,3 artarak 92 bin 514’e yükseldi. Toplam konut satışları içindeki diğer satışların payı %87,8 olarak belirlendi. Ocak-Mart döneminde gerçekleşen diğer konut satışlarında ise %12,3’lük bir artış kaydedildi ve toplamda 251 bin 982 satış gerçekleşti.

InvestingPro şimdi %20 indirimli! INVPROCONT kodunu kullanarak hemen kayıt olun, fırsatı kaçırmayın!

Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz.

Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.

İlk el satışları arttı, ikinci el satışlarda hafif düşüş yaşandı

Mart ayında ilk el konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,6 artarak 34 bin 399 oldu.

Toplam konut satışları içindeki ilk el satışların payı %32,6 olarak belirlendi. İkinci el konut satışlarında ise hafif bir düşüş yaşandı ve Mart ayında %2,2 azalışla 70 bin 995 satış gerçekleşti.

Yabancılara yapılan konut satışlarında belirgin azalma

Mart ayında yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %47,9 azalışla bin 778’e geriledi. Toplam konut satışları içindeki yabancılara yapılan konut satışlarının payı %1,7 olarak belirlendi. İstanbul, yabancılara en çok konut satılan şehir oldu ve 652 konutla listenin başında yer aldı. Onu sırasıyla Antalya ve Mersin takip etti.

Ocak-Mart döneminde yabancılara yapılan konut satışlarında da %48’lik bir azalış görüldü ve toplamda 5 bin 685 konut satıldı.

Rus vatandaşları Türkiye’den en çok konut alan grup oldu

Mart ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye’den 411 konut satın aldı. Rusya’yı sırasıyla İran, Ukrayna ve Irak vatandaşları izledi.

haberhamamozu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu